Radyo TimeRadyo Time

Dünya Sağlık Haftası’nda sağlıklı bir atıştırmalık önerisi: Pikan cevizi

Bu hafta Dünya Sağlık Haftası. İlk olarak 7 Nisan 1948’de Birleşmiş Milletlere bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü’nün anayasası ve 26 ülkenin onayı ile yürürlüğe girdi. 7 Nisan tarihi, 1948 yılından beri Dünya Sağlık Günü olarak, içinde bulunduğu hafta ise ‘Dünya Sağlık Haftası’ olarak adlandırılıyor.
Bu haber 129 kere okunmuş.08 Nisan 2019, Pazartesi - 11:52

Yeterli ve dengeli beslenme olarak özetlenen sağlıklı beslenmeyi dönemsel bir diyet gibi düşünmek değil de; yaşam biçimine çevirmek ömrü uzatıyor ve organları rahatlatıyor. Hepimizin bildiği gibi kuruyemişler de, doğru miktarda tüketildiğinde, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Son zamanlarda faydalarıyla sürekli adını duyuran pikan cevizi de sağlıklı atıştırmalıklar listesinin başlarında yer alıyor.

Pikan cevizi yüksek antioksidan oranına sahip

Pikan cevizinin faydalarından bahseden Beyin Cerrahı Doçent Doktor Tufan Cansever, “Pikan cevizi, ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip yemiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar. Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin önemli bir kaynağıdır. İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir. Daha önemlisi B kompleks grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B5 ve B6 zengini olan pikan cevizi, iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi kullanmasında yardımcı olur. Günde bir avuç tüketilen pikan cevizi, beyin gelişimine katkı sağlar.’’dedi.

“Öğrencinin başarısında beslenme büyük önem taşır”

Pikan cevizinin beyin gelişimine katkılarından bahsederken özellikle yoğun sınav dönemindeki öğrencilerin beslenmesine de dikkat çeken Doç.Dr.Tufan Cansever; “Öğrencinin başarısında beslenme çok büyük önem taşır. Özellikle ara öğünlerde abur cubur tüketmektense, pikan cevizi gibi sağlıklı atıştırmalıkları alışkanlık haline getirmek konsantrasyon süresini de uzatır. Uzun saatler süren ödevler ve yoğun sınav dönemleri bedeni olduğu kadar zihni de çok yorar. Elbette başarıyı etkileyen mucize besin yoktur. Ancak sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren bilinçli beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de okul, sınav başarısına katkıda bulunur. Pikan cevizinin yapısındaki bazı bileşiklerin, beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlendiğinden, günde bir avuç pikan cevizi tüketilmesi hafızayı da güçlendirmede önemli rol oynar” dedi.

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 10 = ?

 
En Son Haberler
haber yazılımı: buki