Radyo TimeRadyo Time

Ramazan’da ayranı sofralardan eksik etmeyin!

Teksüt, Ramazan sofralarında gazlı ve kalorili içecekler yerine su ve mineral kaybına en güzel cevabı veren ayranın tercih edilmesini öneriyor. Ayran, 7’den 77’ye her yaştan neredeyse herkesin tüketebildiği, suyla birlikte en sağlıklı içeceklerden biri olarak öne çıkıyor.
Bu haber 123 kere okunmuş.02 Mayıs 2019, Perşembe - 11:51

Ramazan döneminde normal beslenme düzeninden farklı bir düzene geçiliyor, öğün sayısı ve saatleri tamamen değişiyor. Bununla birlikte Ramazanın sıcak aylara denk gelmesi nedeniyle gün boyunca devam eden susuzluğun yanında terleme sonucu mineral kayıpları yaşanabiliyor.

Türkiye’nin önde gelen süt ve süt üreticilerinden Teksüt, bu süreci dengelemek adına gazlı ve kalorili içecekler yerine Ramazan sofralarında susuzluğun ayran ile giderilmesini tavsiye ediyor.

Sıvı dengesine katkıda bulunuyor

Ayranın, içerdiği vitaminlerle tamamlayıcı besin niteliği taşıdığına dikkat çeken Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray, “Ayrıca terleme ile oluşan tuz ve mineral kaybını önlüyor, böylece vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Soğuk muhafaza edildiği için de serinletici etkisiyle hem ferahlatıyor hem rahatlatıyor” bilgisini paylaştı. Aksaray, ayranın tok tutan özelliğiyle de Ramazan döneminde fayda sağladığını söyledi.

Türkiye, ayranı en çok Ağustos ayında içiyor

Toplum olarak ayranı seviyoruz ve giderek daha çok tercih ediyoruz. 2014 yılında 598 bin ton düzeyinde olan ayran üretimi TÜİK verilerine göre 2018’de 717 bin tona çıktı. Bu üretim, tüketimin de arttığını gösteriyor. En yoğun ayran tüketimi ise yazın en sıcak günlerine denk gelen Ağustos ayında gerçekleşiyor. En düşük tüketimin gerçekleştiği Aralık-Ocak aylarına göre yaz günlerinde yüzde 30’luk tüketim artışı meydana geliyor.

Ramazan sofrasında süt ürünlerine yer açın

Susuzluğu ayranla gidermeyi tavsiye eden Teksüt, bununla birlikte diğer süt ürünlerinin de önemine dikkat çekti. Teksüt Yönetim Kurulu Üyesi Arda Aksaray, “sağlıklı ve dengeli bir Ramazan dönemi için; ‘süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerini ya da süt içeren, sütle yapılan yemek ve tatlıları sofralarınızdan eksik etmeyin” önerisinde bulundu.

Benzersiz besin öğesi

Arda Aksaray, süt ürünlerinin başta protein ve kalsiyum olmak üzere yağ, karbonhidrat, çeşitli vitaminler gibi içerikleriyle Ramazan döneminde de benzersiz ve besleyici birer besin öğesi olarak öne çıktığının altını çizdi.

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 6 = ?

 
En Son Haberler
haber yazılımı: buki