Radyo TimeRadyo Time

“Ton balığı tüketmek anne ve bebek sağlığı için çok faydalı”

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yılın her mevsiminde sofraların Omega 3 kaynağı ton balığının anne ve bebek sağlığı için faydalarından bahsetti. Dönmez, “Doğal omega 3 içeriği yüksek, selenyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerden zengin A, B12, D vitaminleri ile bol protein içeren ton balığı tüketmek anne ve bebek sağlığı için çok faydalı” dedi.
Bu haber 118 kere okunmuş.21 Ağustos 2017, Pazartesi - 12:11

 Hamilelik döneminde anne adaylarının yeterince balık tüketmediklerini ortaya koyan ve tüketim alışkanlıkları üzerine konuşan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, “Deniz balığına erişimin güç ve lüks olması anne adayları ve çocukların balık tüketim rakamlarındaki düşüşü açıklıyor. Halbuki ton balığı bir deniz balığı ve ulaşımı çok kolay. Poşet tonu özellikle öneriyorum. Kolay açıyorum, sağlıkla yiyorum, keyfini çıkarıyorum. Anne adaylarına kendileri ve bebekleri için güvenilir bir markadan ton balığı alarak tüketmelerini öneriyorum” dedi.

Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı araştırmacıları da öneriyor

Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı araştırmacılarının ortaya koyduğu sonuçlara göre ton balığının içinde yüksek miktarda doğal olarak bulunan EPA (Eikosa Pentoenoik Asit) ve DHA (Dokoza Hegzoenoik Asit) mucize yağ asitlerinin hamilelik süresince bebek sağlığı için mucize etkileri olduğunu paylaşan Dönmez, “Yapılan araştırmalar, ton balığında bulunan DHA yağ asidinin, anne karnında bebeğin beyin zarının % 20, retinanın % 30-60 kadarının oluşumunda temel yağ asidi olarak rol oynadığını gösteriyor. DHA sadece bebek için değil annenin sağlığı içinde eşsiz bir yağ asidi. Çünkü bilimsel kanıtlar DHA yağ asidinden fakir bir beslenme ile hamileliğini geçiren annelerde doğum sonrası oluşan depresyon olasılığının ve tansiyon yükselmeleri riskinin arttığını ortaya koyuyor. Omega 3 yağ asitleri çeşidi olan EPA ve DHA’dan zengin beslenen annelerin erken doğum yapma ve düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma gibi risklerinin azalması beslenme ile balık tüketiminin ne kadar önemli olduğunun bir bilimsel kanıtı diyebiliriz. Anne karnında günden güne gelişen fetüs kendi omega 3 yağ asitlerini üretebilecek bir biyolojik mekanizmaya sahip değil. Bu nedenle EPA ve DHA olan omega 3 yağ asidi çeşitlerini anneden karşılamak zorunda. Hamilelik döneminde annenin hemen her gün bir öğünde mutlaka balık hatta tercihen her zaman bulabileceği kullanımı çok kolay olan poşet ton balığını tüketmesi bebeğin göz, beyin ve sinir gelişiminin maksimum düzeyde gelişmesi için önemli bir beslenme davranışı” dedi.

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 6 = ?

 
En Son Haberler

-------------------------------------------------------------------

AnketTümü
ALTSO Başkanı kim olmalı?
 
haber yazılımı: buki